March 21, 2012

Lynas: Malaysia boleh memecahkan monopoli China.1. Parlimen Malaysia telah meluluskan penubuhan jawatankuasa khas parlimen bagi membincang dan memantau aktiviti di kilang Lynas, Kuantan. Ironinya beberapa ahli parlimen. dari pembangkang bertindak keluar dewan kononya kerana kerajaan tak bersetuju dengan cadangan mereka supaya lesen sementara Lynas ditarik balik dan operasi kilang dihentikan. Tindakan ini macam kebudak-budakkan. Tetapi, ianya bukan sesuatu yang pelik bagi pembangkang di Malaysia yang terkenal dengan sikap kebudak-budakkan dan tidak profesional.

2. Malangnya, ahli parlimen pembangkang tidak mahu memahami fakta sebenar mengenai Lynas walaupun ada ahli parlimen mereka yang merupakan pakar dalam bidang nuklear yang telah berkali-kali menjelaskan bahawa kilang Lynas di Kuantan ini tidak merbahaya.

3. Ini adalah satu lagi sikap pembangkang di Malaysia dimana mereka tidak suka kepada fakta kebenaran, sebaliknya mereka lebih pentingkan permainan politik. Hampir kesemua tindakan mereka bermotifkan politik walaupun terpaksa menutup mata dari memahami kebenaran. Malangnya ada diantara rakyat marhaen yang berjaya ditipu dan diperdaya oleh mereka.

4. Beberapa hari yang sudah, saya membaca satu artikel dari IEEE Spectrum mengenai tindakan negara China mengawal dan mengurangkan eksport rare earth kerana mementingkan kegunaan syarikat tempatan. Tindakan ini menyebabkan negara-negara besar di dunia yang begitu bergantung kepada bahan rare earth ini marah. Rare earth adalah elemen yang penting yang digunakan dalam pelbagai kelengkapan elektrik, elektronik, automotif, perubatan dan bermacam-macam lagi.

5. Tindakan China mengurangkan eksport demi kegunaan syarikat tempatan boleh menjejaskan industri berasaskan teknologi didunia. Ini adalah kerana China menguasai hampir 97% pasaran rare-earth dunia. Article IEEE spectrum itu boleh dibaca disini : http://m.spectrum.ieee.org/tech-talk/semiconductors/materials/complaints-over-chinas-rare-earth-export-policies-get-serious/

6. Sekiranya kilang Lynas beroperasi di Malaysia, pasaran rare-earth dunia yang dapat dikuasai oleh Malaysia/Lynas adalah sebanyak 20%. Ini sudah tentu dapat mengurangkan tekanan yang diberi oleh China dan tidak sukar bagi Malaysia/Lynas untuk mendapat pasarannya. Negara seperti Jepun dan US sudah semestinya akan beralih kepada Malaysia untuk mendapat bekalan rare-earth. Dari sudut perniagaan dan ekonomi, sudah semestinya industri ini memberikan pulangan yang lumayan kepada negara dan rakyat akan dapat manfaatnya.

7. Sayang sekali apabila pemimpin pembangkan begitu irihati apabila mendapat tahu bahawa kerajasan hari ini boleh terus mengembangkan ekonomi negara dan boleh memberi manfaat kepada rakyat. Mungkin mereka lebih gemar melihat China menguasai sepenuhnya pasaran rare-earth ini dan suka melihat negara itu bertindak sewenang-wenangnya. Mungkinkah ini sebabnya bahawa majoriti mereka yang turun berdemonstrasi membantah Lynas adalah bangsa cina?

No comments: