December 19, 2011

Anwar Menipu Lagi ??

1.     Umum mengetahui bahawa Anwar Ibrahim merupakan seorang yang gemar menipu. Siapa yang tidak tahu mengenai penipuan terang-terangan beliau kepada Malaysia dan dunia mengenai 16 September.

2.     Selain daripada itu, beliau telah berkali-kali membuat penipuan sebelumnya. Seperti penipuan mengenai diracun arsenik, penipuan mengenai suntikan HIV dan pelbagai penipuan lain. Malah beliau terkenal sebagai seorang yang gemar berjanji manis dan ber retorik tanpa membuahkan sebarang hasil.

3.     Baru-baru ini, untuk kesekian kalinya, Anwar Ibrahim cuba menipu lagi. Kali ini dalam usaha untuk menghapuskan label agen US yang melekat pada dirinya, beliau menyatakan bahawa Tun Dr. Mahathir ada menghantar surat memohon bantuan kepada Bank Dunia untuk menyelesaikan krisik ekonomi 1999. Rujuk tulisan dibawah:

 
4.  Tun Dr. Mahathir dalam kenyataan balasnya mengatakan bahawa Anwar Ibrahim penipu dan sememangnya seluruh rakyat Malaysia tahu bahawa Anwar Ibrahim adalah penipu dan tidak mustahil beliau akan menipu lagi.

5.  Kita juga mengetahui bagaimana pada masa krisis 1997-1999 itu, Tun Dr. Mahathir tidak mahu menerima pakej ekonomi dari IMF dan Bank Dunia. Kita juga tahu bahawa Anwar Ibrahim diatas kelemahan beliau sebagai Menteri Kewangan yang mungkin tidak faham asas-asas ekonomi, mahu mengikut langkah-langkah yang dicadangkan oleh IMF. Ini kerana beliau tidak ada idea lain yang boleh difikir sendiri melainkan menerima idea orang lain sahaja.

6.  Selepas kenyataan Tun M dan cabaran terhadap Anwar supaya menunjukkan surat seperti didakwa, kumpulan pembangkang cuba memanipulasi dengan menunjukkan data-data pinjaman Malaysia dari Bank Dunia.

7.  Tujuan mereka (Pembangkang) adalah semata-mata untuk menegakkan benang yang basah bahawa Tun Dr. Mahathir ada menghantar surat meminta bantuan Bank Dunia untuk mengatasi krisis ekonomi 1997-1999.

8.     Mungkin mereka di kalangan parti Pembangkang menyangka rakyat Malaysia ini bodoh dan boleh diperbodohkan mereka. Sebenarnya mereka hanya menonjolkan kebodohan mereka sendiri.

9.    Anwar bercakap mengenai bantuan untuk mengatasi krisis ekonomi 1997-1999. Tun M juga becakap mengenai pakej bantuan untuk mengatasi krisis ekonomi 1997-1999 (dari IMF dan Bank Dunia)

10. Tetapi kemudianya, Anwar dan puak pembangkan memutar cerita bercakap mengenai pinjaman negara terhadap bank dunia.

11. Mereka gagal membezakan pakej kewangan untuk atasi krisis ekonomi dengan pinjaman dari bank dunia.

12.  Boleh dikatakan kesemua negara di dunia ini meminjam dari Bank Dunia. Sila semak data pinjaman negara-negara di laman web bank dunia. Negara-negara yang maju pun meminjam dari Bank Dunia. Malaysia juga sering meminjam dari bank dunia semenjak dahulu lagi. Ini bukannya perkara yang baru

13. Meminjam dari Bank Dunia tidak sama dengan menerima pakej bantuan kewangan untuk krisis ekonomi. Pinjaman bank dunia ini tidak sama dengan pakej yang diterima oleh Indonesia, Korea Selatan, Thailand dan banyak negara-negara lain.

14. Cuba tanya  Anwar Ibrahim, semasa beliau menjadi Menteri Kewangan, pernah tak negara Malaysia meminjam dari Bank Dunia ? Kalau Anwar cakap tak pernah, bermakna beliau memang penipu.

15. Gambar dibawah menunjukkan pinjaman-pinjaman yang dibuat oleh Kerajaan Malaysia daripada Bank Dunia.


16.   Cuba tanya Anwar, siapakah Menteri Kewangan dari tahun 1991 sehingga 1999 ? Cuba lihat betapa banyak pinjaman yang dibuat pada tahun 1992, 1993, 1994 dan 1995. Bukankah Anwar adalah Menteri Kewangan pada masa tersebut ?

17.  Kenapa Anwar tidak menunjukkan pinjaman-pinjaman bank dunia pada tahun-tahun 1992,1993,1994,1995 dan 1998 ini ? 

18.   Kalau beliau lupa, mari kita lihat salah satu agreement yang ditandatangani. Agreement ini ditandatangani pada December 1993.

 19.Agreement ini dan banyak agreement yang lain dibuat diantara Menteri Kewangan yang mewakili negara Malaysia. Sila baca Section 6.01.

 20.Bukankah ini juga adalah pinjaman dari Bank Dunia ? Kenapa Anwar dan pembangkang nak menunjukkan pinjaman Bank Dunia yang dibuat pada tahun 1999 ? Kenapa tak tunjuk pinjaman yang di buat semasa Anwar menjadi Menteri Kewangan ?

Adakah Anwar menipu apabila mengatakan bahawa beliau menolak bantuan Bank Dunia ?

21.Ingat, Tun M mencabar Anwar menunjukkan surat bahawa beliau meminta bantuan Bank Dunia untuk menyelamatkan krisis ekonomi pada tahun 1997-1999. Tetapi untuk mengkaburi mata rakyat, Anwar menunjukkan data pinjaman bank dunia yang dibuat oleh negara Malaysia yang merupakan pinjaman-pinjaman biasa mana-mana negara. 

22.  Berapa kali nak menipu daaa…
 

5 comments:

krakatau said...

Gagal membezakan 2 perkara itulah yang menunjukkan mereka itu bodoh sebenarnya,tapi ada hati nak tunjukkan orang lain yang bersalah.
'Anwar Ibrahim is a goyim to SOROS THE JEWS".

Anonymous said...

lelaki Y ada gen penipu dalam dirinya.. genetik punya sebab. umno lagi dipersalahkan hahahaha

CheWal said...

@krakatau, anon,

Samada mereka memang tak tahu nak membezakan antara kedua-duanya atau mereka saja nak menipu dan memfitnah.

Bagi mereka, puak-puak dalam pas dan pkr akan percaya bulat-bulat dan senang diperbodohkan.

Dap senyap aje pasal benda ni mungkin sebab mereka tahu penipuan Anwar dan rakan-rakanya.

Anonymous said...

bodoh! kau nak tipu siapa bolgger oi!? http://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/PROJECTS/0,,countrycode:MY~menuPK:64820017~pagePK:64414648~piPK:64414956~subTitle:All+Loans~theSitePK:40941~pageNo:1~pageSize:Show%20All,00.html

xde telur ke nak tunjuk data yg sepenuhnye?

CheWal said...

@anon 8 july,

mungkin anda tak faham apa yang saya tulis diatas atau mungkin anda tak baca pun.

artikel diatas menjelaskan mengenai perbezaan diantara pinjaman bank dunia dan pakej kegawatan ekonomi.

Saya juga tulis bahawa pinjaman bank dunia di buat oleh Malaysia semenjak awal kewujudan kerajaan lagi dan masih berlaku.

saya tidak menyembunyikan apa-apa fakta.

yg saya persoalkan adalah, kerajaan juga meminjam pada tahun 1993 dan seterusnya dimana Anwar adalah menteri kewangan pada masa itu.

fahamkan betul-betul ye....